Millaista on aito cheddar? Juustomestari kertoo maun salaisuuden
Jukolan Juuston cheddarit valmistetaan lähitilan maidosta, joka tulee juustolalle joka aamu vastalypsettynä.
"MONEN MIELIKUVA cheddarista on hampurilaisen väliin tuleva oranssinkeltainen sulatejuusto. Tämäntyyppinen tuote ei kuitenkaan usein ole aitoa cheddaria, vaan värjättyä goudaa tai muuta juustoa. Me Jukolan Juustolla olemme ainoa valmistaja Suomessa, joka tekee cheddaria oikealla valmistustavalla.
Cheddar-nimikettä ei ole virallisesti suojattu, toisin kuin monien muiden laatujen kohdalla on tehty. Juustolle on kuitenkin olemassa oma, tarkasti määritelty valmistustapansa. Cheddarointi eli hapattaminen on hyvin vaativaa työtä, johon kuuluu muun muassa juustomassan kääntely käsin kolmen tunnin ajan.
OLEN TYÖSKENNELLYT juustojen parissa koko aikuisikäni, mutta innostuin cheddarista Kanadan-reissuillani yli kymmenen vuotta sitten. Aloin pohtia, voisiko sitä valmistaa myös meillä koto-Suomessa. Veljelläni on maitotila Leivonmäellä Keski- Suomessa, ja päätimme kokeilla hommaa yhdessä.
Tila sijaitsee vain kivenheiton päässä tuotantotiloistamme, joten aamulypsyltä saatu maito on juustokattiloissamme noin kahdessa tunnissa. Tuoreen maidon lisäksi cheddarjuuston valmistukseen tarvitaan suolaa, juoksutetta sekä loraus hapatetta. Juuston oranssi väri tulee annatto-hedelmäpensaan siemenistä.
PERUSVALIKOIMASSAMME ON seitsemän eri cheddaria. Niiden lisäksi valmistamme tilaustyönä erikoisuuksia, joita maustamme muun muassa viskillä ja ruusun terälehdillä.
Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage valittiin hiljattain Suomen parhaaksi kypsytetyksi juustoksi. Nyt tätä herkkua saa K-kaupoista myös Pirkka Parhaat -tuotemerkin alta. Olemme innoissamme Pirkka Parhaat -pientuottajahankkeen mahdollistamasta yhteistyöstä – pian juustomme pääsevät entistä laajemmin kauppojen hyllyille kautta maan.”
TEKIJÄ
Markku Liias, Jukolan Juuston toimitusjohtaja ja juustomestari.
TUOTE
Pirkka Parhaat Cheddar Vintage, 160 g, valikoidut K-ruokakaupat.

